Nega kože okoli vaše stome je zelo pomemben del nege vaše stome. Na žalost se včasih koža okoli vaše stome lahko vname, pordi ali pa celo razpoka. V tem prispevku bomo predstavili najpogostejše razloge, ki povzročajo vnetje kože okoli vaše stome. Koža okoli stome se imenuje peristomalna koža.

Kaj povzroča vnetje kože okoli vaše stome?

Redna in pravilna nega kože okoli vaše stome je ključnega pomena za preprečevanje vnetja kože. Vnetje kože je pogosta težava s katero se soočajo stomisti, vendar ga je enostavno pozdraviti. Obstaja več razlogov, zakaj pride do vnetja kože okoli vaše stome. V primeru, da simptomi ne izginejo, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.

Kaj povzroča vnetje kože okoli vaše stome?

Po operaciji se vam lahko zgodi, da se vam bo oblika trebuha spremenila. Še posebaj, če boste pridobili ali izgubili težo. To pomeni, da se koža okoli vaše stome ne bo popolnoma prilegala vaši vrečki za stomo in bo tako izpostavljena zdrava koža. Pri tem se lahko pojavi vnetje kože okoli vaše stome ali puščanje. Zato je pomembno, da redno preverjate velikost izreza in primernost vrečke za stomo.

Pravilno prileganje stoma podloge

Nepravilno prileganje stoma podloge

Preverite obsežno ponudbo visokokakovostnih izdelkov za nego stome angleškega proizvajalca Salts.

Poškodba stome ali vaše kože

Vaša stoma in koža okoli vaše stome sta izpostavljeni nevarnosti poškodb, zato ju je treba pravilno negovati. Nepravilno izrezana odprtina na vaši podlogi se lahko drgne in poškoduje vašo stomo. Pride lahko do majhnih razjed na vaši stomi. Oblika vaše stome lahko ostane ista, vendar se lahko spremeni njena oblika. Zato je zelo pomembno, da redno preverjate vašo stomo (in prilagajanje odprtine na podlogi) in kožo okoli vaše stome.

Občutljivost na lepilo

Kljub temu, da je občutljivost na lepilo na stoma podlogi redka, se lahko pojavi tudi če dlje časa uporabljate isti izdelek. Začne se lahko kot blaga razdraženost, ki se postopoma slabša, če ne ukrepate.

Folikulitis

Gre za vnetje lasnih mešičkov. Videti je kot majhni mozolji, napolnjeni so lahko tudi z gnojem, ki so lahko boleči in so pogosto vidni po britju kože okoli stome. Takoj, ko opazite spremembo na koži okoli vaše stome, nas kontaktirajte.

Sprememba izločka

Sprememba izločka iz vaše stome lahko privede do vnetja kože. V kolikor je vaše blato redko in uporabljate zaprto vrečko, vam lahko pomagas začasna uporaba vrečke na izpust. S tem boste redkeje menjali vašo stoma vrečko, ki lahko povzroči vnetje kože.

Kako pozdraviti vnetje kože okoli stome

Če se vam pojavi vnetje kože, razdražena koža ali razpokana koža, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali odpraviti vašo težavo. Preverite pa tudi nekaj nasvetov spodaj:

  • Prepričajte se, da se odprtina na vaši podlogi dobro prilega vaši stomi. Upoštevajte, da se bo vaša stoma v prvih nekaj tednih po operaciji zmanjšali, zato je pomembno, da velikost vaše stome redno spremljate. V kolikor ste shujšali ali pridobili na teži, lahko tudi to vpliva na velikost in obliko vaše stome. Posledično je potrebno prilagoditi velikost odprtine na podlogi za najboljše možno prileganje.

  • Odstranite lepilo na stoma vrečki in preverite hrbtno stran vrečke za sledi urina ali blata, ki lahko razdražita vašo kožo okoli stome.

  • Preverite, ali je okoli vaše stome vidna poškodba ali razdraženost.

  • Preverite, kako dobro se stoma vrečka prilega vaši stomi. V kolikor je koža izpostavljena izločku iz vaše stome, se lahko pojavi vnetje kože.

  • Preverite, če je lepilo erodiralo. V tem primeru bi bilo bolje, da bi vašo stoma vrečko zamenjali prej. Če se vam to pogosto dogaja, morate vašo stoma vrečko zamenjati bolj pogosto.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri vnetju kože okoli stome

Preverite ponudbo visokokakovostnih izdelkov Salts, ki pomagajo zdraviti vnetje kože okoli stome:

Vedno smo vam na voljo za pomoč pri negi vaše stome

Za kakršna koli vprašanja in dodatne informacije glede izdelkov Salts Healthcare smo vam na voljo na [email protected] oz. telefonski številki 041 492 488.