Kaj je urostoma?

Urostoma je preusmeritev odtoka seča. Pomeni odklop sečevodov od mehurja in njuno pritrditev na tanko črevo, ki je bilo odstranjeno in ponovno oblikovano. To ustvari zbiralnik seča, skozi katerega bo tekel urin. En konec odstranjenega dela črevesa bo zaprt, drugi pa pripeljan na površino vašega trebuha kot urinska stoma. Odvisno od razloga za vašo operacijo je možnost, da vam bodo odstranili mehur. Za dodatne informacije vprašajte vašega zdravstvenega tehnika. Odprtina se ponavadi nahaja na desni strani, v nekaterih primerih pa tudi na levi.

Zakaj boste dobili urostomo?

Vašo morebitno operacijo urostome bo potrebno izvesti iz večih razlogov, ki vam jih bosta razložila vaš kirurg in zdravstveni tehnik.  Obstaja več različnih bolezni in stanj, ki lahko privedejo do ileostome, kot so:

  • Rak

  • Poškodba

  • Težave z mehurjem

  • Prirojene nepravilnosti

Kako bo izgledala vaša urostoma in kakšen občutek bo?

Vaša urostoma je lahko ravna glede na trebuh ali pa rahlo izstopa. Na dotik bo mehka, rožnato-rdeče barve in vlažna; podobno kot notranjost vaših ust. V stomi ni občutka, zato ni boleča. Je pa zelo prekrvavljena in je normalno, da občasno rahlo krvavi, še posebej med čiščenjem. Vaša kolostoma bo na začetku verjetno otečena in bo trajalo nekaj tednov, da se njena velikost zmanjša. Na robu vaše stome bodo šivi, ki se bodo razgradili sami, ali pa vam jih bo odstranil zdravstveni tehnik teden ali dva po vaši operaciji.

Urostoma

Preverite obsežno ponudbo visokokakovostnih izdelkov za nego stome angleškega proizvajalca Salts.

VIDEO: Kaj je urostoma?

Vedno smo vam na voljo za pomoč pri negi vaše stome

Za kakršna koli vprašanja in dodatne informacije glede izdelkov Salts Healthcare smo vam na voljo na [email protected] oz. telefonski številki 041 492 488.

TRADICIJA & ZNANJE

Vaši strokovnjaki za nego stome že več kot 30 let.

Vir

https://www.salts.co.uk/en-gb/your-stoma/before-your-stoma-surgery/what-is-a-urostomy