Kaj je ileostoma?

Ileostoma je kirurško ustvarjena odprtina vašega tankega črevesa na površini vašega trebuha. Odprtina se ponavadi nahaja na desni strani, v nekaterih primerih pa tudi na levi.  Ileostoma zagotavlja novo pot za odvajanje blata iz vašega telesa po odstranitvi dela črevesa. Izloček lahko varira od tekočega blata do goste konsinstence, podobne kaši. Poznamo končno kolostomo in pa kolostomo na pentlji.

Kaj je končna ileostoma?

Končna ileostoma nastane, ko se celotno ali delno odstrani del debelega črevesa in/ali rektuma. Del tankega črevesa se spelje na površino trebuha, da se ustvari stoma. To je lahko začasno ali trajno.

Kaj se zgodi v primeru začasne končne ileostome?

V primeru, da je narejena začasna končna ileostoma, se odstrani oboleli del debelega črevesa, vendar preostalega črevesa ni mogoče ponovno spojiti v času operacije, saj je lahko nevarno. V prihodnosti pa bo morda mogoče ponovno spojiti vaše debelo črevo. O tem se pogovorite z vašim kirurgom.

Kaj je ileostoma s pentljo?

Ileostoma s pentljo se običajno ustvari za zaščito kirurškega spoja v debelem črevesu ali za preusmeritev toka blata pred oviro. Nastane, ko se pentlja tankega črevesa dvigne na površino trebuha in se odpre, da se ustvari stoma. To je lahko začasno ali trajno. Iloestoma s pentljo se lahko ustvari tudi za zaščito spoja po rekonstrukcijski operaciji kot ileo-analna vrečka. Ileostoma s pentljo ima dve odprtini. Samo ena od teh odvaja blato, druga pa lahko tvori sluz.

Zakaj boste dobili ileostomo?

Vašo morebitno operacijo ileostome bo potrebno izvesti iz večih razlogov, ki vam jih bosta razložila vaš kirurg in zdravstveni tehnik.  Obstaja več različnih bolezni in stanj, ki lahko privedejo do ileostome, kot so:

  • Ulcerozni kolitis

  • Crohnova bolezen

  • Divertikuloza črevesa

  • Fekalna inkontinenca

  • Rak

  • Poškodba

  • Družinska adenomatozna polipoza

  • Poškodbe zaradi sevanja

  • Prirojene nepravilnosti

Kako bo izgledala vaša ileostoma in kakšen občutek bo?

Vaša ileostoma mora izstopati iz vašega trebuha, kot šoba. To lahko varira, saj odvisno od tega, kako jo oblikuje vaš kirurg. Na dotik bo mehka, rožnato-rdeče barve in vlažna; podobno kot notranjost vaših ust. V stomi ni občutka, zato ni boleča. Je pa zelo prekrvavljena in je normalno, da občasno rahlo krvavi, še posebej med čiščenjem. Vaša kolostoma bo na začetku verjetno otečena in bo trajalo nekaj tednov, da se njena velikost zmanjša. Na robu vaše stome bodo šivi, ki se bodo razgradili sami, ali pa vam jih bo odstranil zdravstveni tehnik teden ali dva po vaši operaciji.

Končna ileostoma

Ileostoma s pentljo

Preverite obsežno ponudbo visokokakovostnih izdelkov za nego stome angleškega proizvajalca Salts.

VIDEO: Kaj je ileostoma?

Vedno smo vam na voljo za pomoč pri negi vaše stome

Za kakršna koli vprašanja in dodatne informacije glede izdelkov Salts Healthcare smo vam na voljo na [email protected] oz. telefonski številki 041 492 488.

TRADICIJA & ZNANJE

Vaši strokovnjaki za nego stome že več kot 30 let.