Kaj je kolostoma?

Kolostoma je kirurško ustvarjena odprtina vašega debelega črevesa na površini vašega trebuha. Odprtina se ponavadi nahaja na levi strani, v nekaterih primerih pa tudi na desni.  Kolostoma zagotavlja novo pot za odvajanje blata iz vašega telesa po odstranitvi debelega črevesa. Poznamo končno kolostomo in pa kolostomo na pentlji.

Kaj je končna kolostoma?

Končna kolostoma nastane, ko se odstrani del debelega črevesa in/ali rektuma. Preostalo debelo črevo se spelje na površino trebuha, da se ustvari stoma. To je lahko začasno ali trajno.

Kaj se zgodi v primeru začasne končne kolostome?

V primeru, da je narejena začasna končna kolostoma, se odstrani oboleli del debelega črevesa, vendar preostalega črevesa ni mogoče ponovno spojiti v času operacije, saj je lahko nevarno. V prihodnosti pa bo morda mogoče ponovno spojiti vaše debelo črevo. O tem se pogovorite z vašim kirurgom.

Kaj je kolostoma s pentljo?

Kolostoma s pentljo se običajno ustvari za zaščito kirurškega spoja v debelem črevesu ali za preusmeritev toka blata pred oviro. Nastane, ko se pentlja debelega črevesa dvigne na površino trebuha in se odpre, da se ustvari stoma. To je lahko začasno ali trajno. Kolostoma s pentljo ima dve odprtini. Samo ena od teh odvaja blato, druga pa lahko tvori sluz. Lahko je ustvarjena kjer koli na debelem črevesu, odvisno od vaše situacije.

Zakaj boste dobili kolostomo?

Vašo morebitno operacijo kolostome bo potrebno izvesti iz večih razlogov, ki vam jih bosta razložila vaš kirurg in zdravstveni tehnik. Obstaja več različnih bolezni in stanj, ki lahko privedejo do kolostome, kot so:

  • Crohnova bolezen

  • Divertikuloza črevesa

  • Fekalna inkontinenca

  • Rak

  • Poškodba

  • Poškodbe zaradi sevanja

  • Prirojene nepravilnosti

Kako bo izgledala vaša kolostoma in kakšen občutek bo?

Vaša kolostoma je lahko ravna glede na trebuh ali pa rahlo izstopa. Na dotik bo mehka, rožnato-rdeče barve in vlažna; podobno kot notranjost vaših ust. V stomi ni občutka, zato ni boleča. Je pa zelo prekrvavljena in je normalno, da občasno rahlo krvavi, še posebej med čiščenjem. Vaša kolostoma bo na začetku verjetno otečena in bo trajalo nekaj tednov, da se njena velikost zmanjša. Na robu vaše stome bodo šivi, ki se bodo razgradili sami, ali pa vam jih bo odstranil zdravstveni tehnik teden ali dva po vaši operaciji.

Končna kolostoma

Kolostoma s pentljo

Preverite obsežno ponudbo visokokakovostnih izdelkov za nego stome angleškega proizvajalca Salts.

VIDEO: Kaj je kolostoma?

Vedno smo vam na voljo za pomoč pri negi vaše stome

Za kakršna koli vprašanja in dodatne informacije glede izdelkov Salts Healthcare smo vam na voljo na [email protected] oz. telefonski številki 041 492 488.

TRADICIJA & ZNANJE

Vaši strokovnjaki za nego stome že več kot 30 let.

Vir

https://www.salts.co.uk/en-gb/your-stoma/before-your-stoma-surgery/what-is-a-colostomy