Življenje s stomo se lahko na začetku zdi zastrašujoče, vendar je dobro vedeti, da ogromno ljudi po vsem svetu s stomo živi polno in normalno življenje.

 Zagotovo pa vsak potrebuje čas, da se na spremembo navadi in se s stomo počuti udobno – odprtina v steni trebuha, ki je kirurško narejena za to, da blato ali urin zapusti telo, je vsaj nekaj časa tujek.

V naši družbi je velikokrat tabu tema že odvajanje blata po naravni poti. O tem ljudje neradi govorijo, in zato ne čudi, da se bolniki s stomo, pri katerih je govora o odvajanju blata skozi trebušno steno, počutijo še toliko bolj nelagodno. Zato imajo pacienti na začetku s tem precej težav, saj je navajanje na življenje s stomo velik šok in človek potrebuje čas, da jo sprejme.

 Vendar se postopoma posameznik navadi in življenje steče po skoraj ustaljenem ritmu.

Povsem sprejemljivo pa je, da se vam ob načrtovanju prve podvigov zunaj doma podijo številna vprašanja. Ali se lahko po kolostomi vrnete na delo? Ali lahko vozite kolo, če imate ileostomo? Ali bodo vsi ugotovili, da ste imeli operacijo urostome že samo s tem, ko se boste pojavili v javnosti?

Opravljate lahko veliko istih dejavnosti, v katerih ste uživali pred kolostomo ali drugo operacijo stome.

Imate najljubšo jed? Če vam je zdravnik odobril, da nadaljujete z običajno prehrano, jejte, kar vam je všeč. Če imate kolostomo ali ileostomo, boste ugotovili, da različna živila različno vplivajo na vaš prebavni trakt. Poskusite ohraniti dobro uravnoteženo prehrano in vključite svojo najljubšo hrano. Hrano dobro prežvečite, da bo imel vaš prebavni sistem pozneje manj dela. Morda se boste želeli izogibati nekaterim težko prebavljivim živilom, kot so arašidi in podobno.

Imeti stomo vam ne bi smelo preprečiti, da bi uživali v svojem najljubšem športu ali telesni dejavnosti. Obstajajo posebne opore, vrečke in pokrovčki, s katerimi lahko pokrijete stomo tudi med plavanjem in športom.

Po operaciji imate lahko povečano tveganje za globoko vensko trombozo. Zato se je dobro pred kakšnim daljšim potovanjem posvetovati s svojim kirurgom in ne pozabiti spakirati dovolj potrebščin za oskrbo stome za čas, ko ste odsotni.

Tudi intima po operaciji stome ni noben tabu. Po tem, ko daste telesu čas, da se zaceli in opomore po operaciji, so spolni odnosi povsem normalni. Spolnost ne bo poškodovala vaše stome. Dobro je, da svojo vrečko izpraznite pred spolnim odnos – s tem se zmanjša možnost kakšne neželene nesreče.

Pomembno je, da se s partnerjem pogovorite o tem, kako se počutite glede seksa in intimnosti. Komu in koliko jim boste povedali o svoji stomi, je povsem vaša izbira.

Tudi nosečnost s stoma ni problem, saj maternica, v kolikor so prebavila zdrava, deluje neodvisno od prebavnega sistema in tako zagotavlja varno okolje za razvoj otroka.

Pacienti s stomo so invalidi s priznano 70–90 % telesno okvaro. Z reformo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so ljudje z na novo pridobljenimi stomami izgubili pravico do prejemanja denarnega nadomestila oziroma invalidske pokojnine, do te so upravičeni le pacienti, ki so po poškodbi na delu z operacijo dobili stomo. Zdravstveni sistem pa še vedno krije pripomočke, potrebne za življenje s stomo, katerih cena sicer sega v višave.

Naučiti se čustveno in praktično spopadati s stomo zagotovo ni enostavno in ne bo prišlo čez noč. Pomembno je vedeti, da lahko greste skozi obdobja žalosti ter se včasih počutite tesnobni. Ne bodite prestrogi do sebe, dovolite čustvom, da pridejo na površje. V redu je, če ste jezni, žalostni ali želite jokati. Vsak od nas sprejema spremembe v svojem življenju različno in pri nekaterih to traja dlje kot pri drugih. Zato je potrebno dati sebi čas, se naučiti sprejeti sebe in spremembe, ki prihajajo.