Bolezensko stanje, ki je še vedno tabu. Čeprav zaradi inkontinence trpi več milijonov ljudi, se o njej še vedno premalo govori. Posameznikom, ki se morajo z njo soočiti, lahko predstavlja zdravstvene, higienske in socialne težave. Večinoma doleti predvsem starejše ženske, a se lahko pojavi tudi že pred 35. letom starosti. Gre za nehoteno uhajanje urina zaradi najrazličnejših vzrokov, pa naj si bo to preveč aktiven mehur, slabše vezivno tkivo, oslabele mišice medeničnega dna, hormonske spremembe, izpostavljenost vsakodnevnemu stresu in še in še. Pri tem je dobro vedeti, da se ne razlikujejo samo vzroki, ampak prav zaradi njih poznamo tudi več vrst inkontinence.

 

Glede na simptome urinsko inkontinenco delimo:

  •  Urgentna inkontinenca;tudi prekomerno aktiven sečni mehur
  •  Stresna inkontinenca
  •  Prelivna inkontinenca
  •  Popolna inkontinenca
  •  Psihogena inkontinenca
  •  Mešana inkontinenca

 

Urgentna inkontinenca

Zdravi ljudje lahko po prvem občutku polnega sečnega mehurja še nekaj časa zadržijo seč, bolniki s to vrsto inkontinence pa velikokrat nimajo dovolj časa, da bi prišli do sanitarij. Vzrok je ponavadi okužba sečil, ki je prehodnega značaja. Pri starostnikih je to najpogostejša vrsta inkontinence. Povzroča jo prekomerno vzdražena velika mišica v sečnem mehurju, ki je lahko posledica možganske kapi, demence, drugih nevroloških bolezni, tumorja, kamnov v sečnem mehurju, tudi zdravil. Ti bolniki morajo več kot osemkrat na dan na odvajanje vode, pogosto tudi ponoči. Pri nekaterih pa je prisoten samo občutek stalnega tiščanja na vodo, brez močenja.

 

Stresna inkontinenca

Pomeni nenadzorovano uhajanje seča med kašljanjem, kihanjem, dvigovanjem bremen, napenjanjem, skratka pri opravilih, kjer se tlak v trebuhu poveča. Pri ženskah je to najpogostejša oblika inkontinence zaradi popuščanja sfinktra ali sprememb v sečnici, ki nastanejo po porodu, v menopavzi zarad hormonskih sprememb in po ginekoloških operacijah. Pri moških nastane stresna inkontinenca kot posledica operacije prostate. Ti bolniki inkontinenco lahko obvladujejo z nošenjem vložkov.

 

Prelivna inkontinenca

Je nenadzorovano uhajanje majhnih količin seča iz polnega sečnega mehurja. Ta postane zaradi kroničnega zastoja seča prenapolnjen in neodziven. Tlak se v sečnem mehurju tako poveča, da začne seč uhajati. Bolniki to opazijo kot kapljanje seča, curek seča je šibek. Vzroki za to vrsto inkontinence so lahko: nezmožnost krčenja sečnega mehurja, zapora sečnega toka zaradi zožitve sečnice npr. Pri benigni hiperplaziji sečnice ali raku na prostati. Tudi zaprtje lahko povzroče to vrsto inkontinence, ker polna danka blata pritisne na izhod iz sečnega mehurja. Pogosto najdemo kot možen vzrok zdravila: narkotiki, antiholinergiki.

 

Popolna inkontinenca

O popolni inkontinenci govorimo, ko seč podnevi in ponoči stalno uhaja zaradi nepopolnega zapiranja sfinktra. Ženske jo ponavadi dobijo po poškodbi sečnice in sečnega mehurja med porodom, moški po operaciji prostate, lahko pa je tudi prirojena.

 

Psihogena inkontinenca

Zaradi čustvenih težav lahko nastane psihogena inkontinenca. Pogosta je pri depresivnih bolnikih, pri otrocih se kaže kot stalno močenje postelje.

 

Mešana inkontinenca

Velikokrat je uhajanje seča kombinacija več vzrokov, npr. ženske pogosto pestita urgentna in stresna inkontinenca, moške prelivna inkontinenca zaradi povečane prostate in urgentna po možganski kapi. Takrat govorimo o mešani inkontinenci.

 

V Centru Sana se že 30 let ukvarjamo s pomočjo in podporo pri inkontinenci. V trgovinah in na spletu ponujamo širok izbor izdelkov za lajšanje življenja z inkontinenco. Kot koncesionar Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije vam v svojih prodajalnah Center Sana nudimo vse pripomočke predpisane na naročilnico za MTP in tudi druge kvalitetne izdelke za zdravo in usklajeno življenje uradne in komplementarne medicine.