Kaj je stoma?

So trenutki in spremembe v življenju, ki jih je težko sprejeti. Sploh, če te vplivajo na kvaliteto življenja in okrnijo naše zdravje. Vendar je dejstvo, da hitreje, kot spremembe sprejmemo in dovolimo, da postanejo del nas, prej lahko ponovno zaživimo polno življenje.

Tako se na tisoče ljudi se vsakodnevno sooča z boleznimi črevesja, poškodbami ali prirojenimi okvarami, zaradi katerih potrebujejo stomo. In vendar lahko svoje življenje živijo polno in kvalitetno.

Stoma je odprtina na trebušni steni, ki jo je mogoče povezati z našim prebavnim ali urinskim sistemom. S tem v primeru bolezni, poškodbe ali prirojene okvare omogočimo odvajanje odpadkov (urina ali blata) iz telesa. Videti je kot majhen, rožnat prirastek, prišit na telo. Lahko leži dokaj ravno ob telesu ali štrli ven. Stoma nima živčnih končičev, zato je neobčutljiva. Se pa v prvem letu po posegu vsaka stoma še spreminja, odvisno tudi od procesa celjenja. Preko teh umetno oziroma kirurško ustvarjenih odprtin se iz telesa izločata urin ali blato po »nenaravni« poti. Ker stome nimajo mišic, se urin in blato izložata nenadzorovano.

Najpogostejša stanja, ob katerih je potrebna operacijo stome so kolorektalni rak, rak mehurja, ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen in poškodbe, ki nastanejo ob raznih nezgodah.

Kakšne vrste stome poznamo?

Poznamo več vrst stom, odvisno od njihovega namena podpore našemu zdravju – dihalne, hranilne in izločalne. Izločalne stome pa naprej delimo na kolostomo (kirurško narejena izpeljava debelega črevesa skozi odprtino na trebušno steno za izločanje gostega blata), ileostomo (izpeljava, narejena iz tankega črevesa, iz katerega se izloča tekoče blato) ter urostomo (tukaj je izpeljava narejena iz sečevodov; odstranjen mehur nadomesti del črevesa – skozenj se izloča urin).

V kolikor je potrebno urediti tako izločanje blata kot urina hkrati, lahko ima pacient dve ločeni stomi z različnima vrečkama, v kateri se izločajo tekočina in blato.

Oskrba stome in izločevalne vrečke

Pomembno je, da se pacienti s stomo ob sami namestitvi naučijo pravilno zamenjati in izprazniti vrečko ter negovati kožo v okolici stome.

Pomembno je, da je koža ob stomi zmeraj čista in suha, pripomočki pa se dobro prilegajo koži. Kožna podloga ščiti in zdravi kožo, zato mora biti tudi izrez pravilne velikosti. Kako pogosto se pripomočki zamenjajo, da odvisno od posameznika in njegovih navad ter vrste pripomočka. Najboljši čas za menjavo pripomočkov je zjutraj pred zajtrkom. Priporočljivo je, da se vrečko zamenja, ko vsebina doseže eno tretjino do največ polovico vrečke ali ob neugodnem počutju oziroma po potrebi. Prepogosto ali nepotrebno menjavanje ni priporočljivo, saj se s tem dodatno draži kožo.

Za čiščenje kože ob stomi je najbolje uporabiti mlačno vodo in krpice, seveda pa je brez nameščene vrečke možno tudi prhanje in uporaba nežnih mil z nevtralni pH. Potrebno je le poskrbeti, da se mila dobro sperejo.

Čas nošenja pripomočka je odvisen od vrste sistema, ki se ga uporablja (enodelni ali dvodelni sistem), in dejavnosti, vendar nikakor ne sme biti daljši od štirih dni. Priporočljivo je, da tudi takrat, ko ste zdoma, poskrbite, da imate s seboj komplet komplet pripomočkov za čiščenje in menjavo vrečke, da jo lahko zamenjate, če se zgodi kaj nepredvidenega.

Kaj pripada uporabnikom stome na recept?

Po posegu in ob odpustu zdravnik izda naročilnico za medicinsko tehnične pripomočke, torej za prve pripomočke za nego stome. Za nadaljnjo uporabo in nego za izdajo naročilnice poskrbi izbrani osebni zdravnik ali zdravnik specialist v stoma ambulanti bolnišnice. Vsi pripomočki so brezplačni in jih krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Pripomočki so na voljo v naših prodajalnah, kjer vam bomo z veseljem pomagali izbrati najboljše izdelke za vašo stomo.

Osebe s stomo pri nas in po svetu s pomočjo sodobnih ortopedskih pripomočkov živijo kakovostno in polno življenje, zato je pomembno sprejeti dejstvo, da je stoma neizogiben del zdravljenja, ki je marsikomu rešila življenje in odpravila omejitve, ki jih je bolezen povzročala pred operacijo.

Preverite obsežno ponudbo visokokakovostnih izdelkov za nego stome angleškega proizvajalca Salts.

Vedno smo vam na voljo za pomoč pri negi vaše stome

Za kakršna koli vprašanja in dodatne informacije glede izdelkov Salts Healthcare smo vam na voljo na [email protected] oz. telefonski številki 041 492 488.

TRADICIJA & ZNANJE

Vaši strokovnjaki za nego stome že več kot 30 let.