Povišan krvni tlak – kako naprej?

Arterijska hipertenzija oz. visok pritisk je kronična bolezen, pri kateri je sila, s katero kri pritiska na krvne žile, večino časa previsoka. Poznamo sistolni krvni pritisk oz. zgornji krvni tlak, ki predstavlja prvo številko meritve in nastane, ko srce stisne kri v obtok. Druga številka v zapisu pomeni diastolni oz. spodnji krvni tlak, ki ga beležimo, ko srce miruje. Normalno krvni tlak ne presega 140/90 mmHg, o arterijski hipertenziji pa govorimo, ko je večino časa povišan spodnji, zgornji ali pa oba. Ena sama meritev povišanega krvnega pritiska še ne pomeni arterijske hipertenzije, o bolezni govorimo, ko je tlak večino časa povišan.

Povišan krvni tlak lahko vodi v različne zdravstvene težave, zato je pomembno, da spremljamo svoj krvni pritisk. V mescu dobrih navad vam želimo predstaviti tudi nevarnosti povišanega krvnega tlaka, kako si ga merimo, kaj lahko sami storimo, da bo pod nadzorom, in kaj storimo, ko je krvni tlak povišan.

Visok krvni tlak (hipertenzija) je zelo pogosta bolezen. Pojavlja se skoraj pri polovici odraslih prebivalcev Slovenije. Ker v nasprotju z drugimi boleznimi sprva običajno ne povzroča težav, se ga bolniki niti ne zavedajo ali pa simptomom ne pripisujejo večjega pomena.

Bodite pozorni na občasne blage in neznačilne simptome:

 • glavobol (predvsem v zatilju in zjutraj),
 • vrtoglavico,
 • utrujenost,
 • razbijanje srca,
 • slabo spanje,
 • zvonenje v ušesih,
 • krvavitve iz nosu,
 • tiščanje v prsnem košu.

 

Nizek krvni tlak

Nizek krvni tlak je običajno manj škodljiv kot visok. Kljub temu pa je, v kombinaciji s še nekaterimi drugimi simptomi, lahko znanilec nekaterih drugih bolezni. Hipotenzija pomeni znižanje sistemskega krvnega tlaka do te mere, da je zmanjšan pretok krvi skozi vitalne organe. Kljub vsemu pa hipotenzije, razen pri starejših, običajno ni potrebno zdraviti. Nizek krvni pritisk postane bolezensko stanje šele takrat, ko je sistemski arterijski tlak tako znižan, da je zmanjšan pretok krvi skozi vitalne organe, kot so srce in možgani. Znižane vrednosti tlaka namreč niso vedno bolezenske, saj obstajajo ljudje, ki imajo že po naravi nižji pritisk. Izmerite si ga z merilnikom krvnega tlaka iz naše spletne trgovine.

 

Živila, ki pomagajo znižati visok pritisk

 • Temna čokolada – ima toliko pozitivnih učinkov na srce, da jih je težko našteti. V temni čokoladi se namreč nahajajo snovi, ki se jim reče flavonoidi in so čudovite sestavine za naše zdravje. Temna čokolada ugodno vpliva na relaksacijo krvnih žil ter na strjevanje krvi. To pomeni, da ima pozitiven vpliv pri zniževanju krvnega pritiska. Preverite našo ponudbo temne čokolade.
 • Oves – Raziskava je pokazala, da so imele ženske, ki so redno uživale ovsene kosmiče brez sladkorja, za 11 odstotkov nižje možnosti za nastanek visokega krvnega tlaka, kot tiste, ki so polnozrnata živila uživale v manjših količinah.
 • Borovnice – Vse jagodičevje, a posebno borovnice ugodno vplivajo na zniževanje krvnega pritiska. Za pozitivne učinke je dovolj že ena porcija borovnic na teden, ki imajo poleg vsega še veliko antioksidantov.
 • Krompir – Krompir vsebuje dva pomembna minerala za boj proti visokemu krvnemu pritisku – magnezij in kalij. Priprava je odvisna od vašega okusa in želja, izoginajte se le pomfriju, saj vsebuje veliko maščobe.
 • Banane – Raziskave kažejo, da lahko tri banane na dan znatno zmanjšajo (povečan) krvni pritisk. Zaradi visoke vsebnosti kalija nevtralizirajo raven krvnega tlaka.

 

Kaj lahko vsak stori za znižanje visokega krvnega tlaka?

Glavna skrb je sprememba življenjskega sloga: izguba odvečne telesne teže, redna telesna dejavnost, zdravo prehranjevanje, manjši vnos soli in opustitev kajenja. Vadba je velik del zdravega življenja, strokovno priporočilo pa je, da naj bi izvajali približno 150 minut aktivnosti na teden. Študija, objavljena v lanskem letu, je pokazala, da jutranja hitra hoja, ki traja 30 minut, znižuje krvni tlak pri starejših in debelih ljudeh. Dobra novica je, da za hojo ne potrebujete posebnega programa ali telovadnice, le malo narave in pot, ki si jo izberete sami. In glede na najnovejšo študijo šteje vsak korak! Vadba ni nadomestilo za zdravila. Vsaka vrsta dejavnosti je sicer zelo dobrodošla, vendar jo je treba kombinirati z drugimi navadami. Če se vam zdi, da je za vaše slabše počutje krivec visok krvni pritisk, se na pregled opravite k zdravniku. Krvni pritisk pa redno spremljajte z merilci krvnega pritiska, ki jih najdete tudi v Centru Sana: