Noge nas nosijo tisoče korakov na dan. Kljub temu jih stlačimo v neudobne špičaste čevlje, se z njimi zadevamo ob pločnike in so pogosto najbolj utrjen del telesa, so zadnje, ki jim posvečamo dovolj pozornosti in nege.

Raziskava iz leta 2014 je pokazala, da ima 8 od 10 ljudi  težave s stopali, kot so vraščeni nohti, glivice, razpokana koža do kronične bolečine v stopalih. In skoraj nihče se ne zaveda, da je od zdravja stopal odvisna kakovost življenja in zdravje. Če imate bolečine v stopalih ali celo rane, vraščen noht, se boste zaradi bolečine bolj verjetno izognili vadbi. V bistvu, če vaša stopala niso zdrava tudi vi ne boste mogli delovati 100%.

»Ljudi s težavami s stopali je vsak dan več.« pravi podiater Michael J. Trepal, podpredsednik za in dekan na priznani New Yorški inštituciji, ki se ukvarja z zdravjem stopal ti. podiatriji. “Ambulanto obiščejo ljudje, ki se več ne morejo premikati, trpijo zaradi številnih fizičnih, psihičnih in socialnih težav kot neposredne ali posredne posledice disfunkcije stopal.”

Tudi če ste med prijatelji znani, da imate nežne Pepelkine noge, ali visoko dekle, ki svoja stopala v šali imenuje smuči, je zdravje stopal ključnega pomena. “Najpomembnejše ni, kako izgledajo, ampak, da res dobro delujejo,” pravi Trepal.

Preberite več o pravilni negi stopal ter higieni in izbiri primernega življenjskega sloga, da vam bodo vaša stopala vedno opora in ne zdravstvena težava.

 

10 preprostih nasvetov za zdravje stopal

Bodite najboljši prijatelj svojim nogam, tako da se izogibate tem škodljivim navadam:

  • Ne nosite preozkih čevljev.
  • Ne delite čevljev.
  • Ne delite pripomočkov za pedikuro s prijatelji.
  • Ne skrivajte razbarvanih nohtov z lakom. Pustite jim dihati in zdravite osnovno težavo.
  • Ne predirajte žuljev.
  • Ne izvajajte “naredi sam operacij” na vraščenem nohtu.
  • Po dolgem dnevu ali težki vadbi poskusite jogijsko pozo »Legs-Up-the-Wall«.
  • Naredite si masažo stopal ali se naročite na refleksoterapijo.
  • Masirajte stopala s teniško žogico pod nogami.
  • Pomirite razdražena stopala z namakanjem stopal v topli vodi.

 

 

In če se sprašujete, ali so nogavice v postelji čez noč higienska in za splošno zdravje stopal vredu, je tukaj odgovor na vaše pereče vprašanje: Da, čisto nič ni narobe če nositi nogavice v posteljo! “Nogavice čez noč niso problem, razen če so preveč tesne in zožene,” pravi Trepal o nošenju nogavic čez noč nočnih nogavicah. Vendar ne pozabite, da so lahko kronično mrzle noge znak bolezni.