S samo hojo in obutvijo dnevno zelo bremenimo stopala. A vse bolj pozabljamo nanje, več pozornosti namenimo vidnim delom telesa. Stopalo ima več kot dva tisoč por, skozi katere se lahko izločajo toksini.

Glivično obolenje nohtov in kože je v današnjem času zelo pogost pojav. Pogosto se zgodi, da pozabimo na nego nog in se nanjo spomnimo šele, ko imamo težave. Da bi se izognili glivičnim okužbam je pomembno, da si redno pregledujete kožo stopal, med prsti in same nohte.

V zimskem času pa je še kako pomembno, da negujemo stopala in jih tako dobro pripravimo na toplejše dni. Neprestano jih utesnjujemo s sintetičnimi nogavicami in razno neprimerno obutvijo. Posledično jim v zimskem času primanjkuje kisika. Zato je izjemnega pomena, da stopalom privoščimo naravne materiale kot so bombažne, bambusove ali konopljine nogavice. Poleg samih nogavic je potrebna primerna obutev, bodisi ortopedska ali pa obutev iz naravnih materialov.

V kolikor težava še ne napreduje toliko, da moramo poseči po farmacevtskih zdravilih, lahko glivične okužbe saniramo kolikor je mogoče sami ali pa s tem preprečimo nastanek okužbe.

Pri glivicah je preventiva ključnega pomena

  • Kadar je prisotna glivična okužba nohtov ali kože, je potrebno biti dosleden z uporabo čevljev ali hišnih copat. Uporabljajte jih samo vi.

  • Po tuširanju dobro osušite stopala in predel med prsti. Brisačo uporabljate izključno samo vi. Brisačo perite na 90°C in razkužujte skupne prostore (TLA).

  • Čevlje redno razkužujte.

  • Uporabljajte bombažne, bambusove ali konopljine nogavice. Izogibajte se sintetičnih materialov.

  • V dobi sanacije gilivic predlagamo uporabo odprtih čevljev, saj tako stopalom zagotovimo suho okolje.

  • Bodite pozorni pri uporabi javnih bazenov, savn, fitnesa ipd. Pred vstopom in izstopom si razkužite stopala.

  • V času glivične okužbe odsvetujemo lakiranje nohtov.
Potrebujete pomoč? Naročite se na strokovno pedikuro.