Kaj je diabetes?

Diabetes ali sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen, katere osnovna motnja je nezmožnost prehajanja krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice. To prehajanje krvnega sladkorja uravnava hormon inzulin. Če je inzulina v krvi premalo, ali če se celice nanj ne odzovejo kot bi se morale, se vrednost krvnega sladkorja poveča, kar lahko povzroči mnoge zdravstvene težave in celo smrt.

Tipi diabetes

Poznamo dva tipa sladkornih bolezni. Sladkorna bolezen tipa 1 se najpogosteje pojavlja pri otrocih in mladostnikih. Bolniki postanejo odvisni od zunanjega inzulina, zato se ta tip diabetesa imenuje tudi od inzulina odvisna sladkorna bolezen.

Sladkorna bolezen tipa 2 je najbolj razširjen tip diabetesa, za katerim zboli 90 % vseh sladkornih bolnikov. Najpogosteje se pojavlja predvsem pri srednji in starejši populaciji. Obstaja pa še tretji tip sladkorne bolezni, ki se pojavi pri nekaterih nosečnicah. To je prehodna oblika te bolezni, ki traja le v času nosečnosti in po porodu izgine.

Kako pogost je diabetes?

V Sloveniji trenutno več kot 108,000 ljudi prejema zdravila za diabetes. Število le-teh pa hitro narašča zaradi nezdravega načina življenja. Od leta 2016 je število naraslo za 16 %, od leta 2007 pa za kar 36 %. Največ bolnikov ima sladkorno bolezen tipa 2. Povprečna starost sladkornih bolnikov pa je 66,3 leta.

Kakšne so posledice diabetesa?

Visok krvni sladkor lahko povzroča več zdravstvenih težav. Najpogosteje ga povezujemo z zapleti kot so srčne bolezni, kapi, bolezni ledvic in slabovidnost. Pogoste pa so tudi težave z zobmi, poškodbe živčevja in težave s stopali.

Viri:
https://www.vecer.com/vse-vec-je-sladkornih-bolnikov-pomembno-je-odkrivanje-pri-nosecnicah-6348199
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes
https://www.ezdravje.com/srce-in-zilje/druge-bolezni-srca-in-zilja/sladkorna-bolezen/?s=3