Čokolada velja za eno najbolj priljubljenih živil. Pomaga nam v stresnih obdobjih in nas spravlja v boljšo voljo. Je nenadomestljiva pri romantičnem razvajanju in na rojstnodnevni torti. Nepogrešljiva je tako poleti, v obliki čokoladnega sladoleda ali obliva na sladoledni lučki, kot pozimi v obliki vroče čokolade,… In, če smo povsem iskreni, tudi vse dni vmes! Načini uživanja čokolade so različni. Nekateri jo najraje jedo samo, drugi v slaščicah, nekatere kuhinje po svetu pa jo vključujejo celo v slane jedi. In vendar imamo kanček slabo vest kadar si jo privoščimo, saj velja za sladkarijo, ki jo redno povezujemo s prekomerno težo in povišanim sladkorjem v krvi.

Dobra novica je, da za slab glas čokolade ni kriva čokolada sama, temveč nekatere sestavine, ki jih vsebuje komercialna čokolada z malo (ali celo brez) vsebnosti kakava. Številne raziskave namreč kažejo, da kvalitetna čokolada (temna čokolada s kakavovim deležom prilbižno 70 % ali več) ne škoduje našemu zdravju oz. nanj celo pozitivno vpliva.

Tako so do sedaj strokovnjaki ugotovili, da je čokolada dobra za srce, cirkulacijo in možgane. Nekatere raziskave pa predpostavljajo, da naj bi bila koristna tudi pri večjih zdravstvenih izzivih kot so avtizem, debelost in sladkorna bolezen.

Še niste prepričani, da si čokolada zasluži mesto na vašem jedilniku? Preberite 10 znanstveno dokazanih koristi kvalitetne čokolade za vaše zdravje:

1. Dobra je za srce in cirkulacijo

Nedavna študija je pokazala, da temna čokolada pozitivno vpliva na obnavljanje prožnosti arterij ter hkrati preprečuje lepljenje belih krvnih telesc na stene krvnih žil. Oboje je pogost vzrok zamašitve arterij.

2. Zmanjšuje možnost kapi

Finski znanstveniki so v raziskavi, ki je bila izvedena na moški populaciji, ugotovili, da je uživanje čokolade zmanjšalo možnost možganske kapi za povprečno 17 %.

3. Bogata je z minerali

Temna čokolada je polna koristnih mineralov kot so kalij, cink in selen. 100 gramska čokolada (s 70 % deležem kakava ali več) tako zadovolji 67 % človekovih dnevnih potreb po železu.

4. Zmanjšuje holesterol

Raziskave so pokazale, da uživanje kakava znižuje raven slabega holesterola (LDL) in zvišuje raven dobrega holesterola (HDL) ter posledično zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

5. Dobra je za vašo kožo

Flavonoli, ki so v temni čokoladi, ščitijo vašo kožo pred sončnimi opeklinami. Seveda pa to ne pomeni, da lahko pozabite na kremo za sončenje.

6. Pomaga pri izgubi telesne teže

Morda se sliši protislovno, vendar je lahko čokolada tudi učinkovit pripomoček pri izgubi telesne teže. Glede na ugotovitve nevroznanstvenika Willa Clowerja, bo majhen košček kvalitetne temne čokolade, ki ga stopite na jeziku 20 minut pred obrokom, v možganih aktiviral hormonsko reakcijo, ki bo telesu sporočila, da je sito in posledično boste pojedli manj. Obrok zaključen z manjšim koščkom kvalitetne temne čokolade pa naj bi pomagal zmanjšati potrebo po prigrizkih med glavnimi obroki.

7. Dobra je za matere in dojenčke

Finska študija je pokazala, da čokolada zmanjšuje stres pri nosečnicah in da se dojenčki mater, ki redno uživajo čokolado, nasmehnejo pogosteje kot dojenčki staršev, ki ne uživajo čokolade.

8. Lahko prepreči sladkorno bolezen

Še ena presenetljiva, vendar resnična trditev. Kakav namreč izboljša občutljivost na inzulin, zato lahko temna čokolada (v zmernih količinah) zakasni ali prepreči nastanek sladkorne bolezni.

9. Pozitivno vpliva na možgane

Flavonoli, ki jih vsebuje čokolada, naj bi zmanjšali izgubo spomina pri starostnikih. Protivnetne lastnosti temne čokolade pa so koristne pri zdravljenju možganskih poškodb, kot je pretres možganov.

10. Izboljša vaše počutje

Čokolada vsebuje kemijsko spojino imenovano fenetilamin. To je spojina, ki nastaja v naših možganih kadar smo zaljubljeni in vpliva na sproščanje endorfina – hormona sreče.

Vsi ljubitelji čokolade imate sedaj 10 razlogov, da se ne odpoveste svoji najljubši razvadi. Seveda pa je pomembno, da posežete po kakovostni čokoladi brez manj kvalitetnih sestavin ali škodljivih dodatkov.

Čokolade Torras so slajene s stevijo, da vaše čokoladne terapije ne bodo spremljale odvečne kalorije in nihanja v ravni krvnega sladkorja, ki negativno vplivajo na vaše počutje in zdravje. Ker čokolada ni bila še nikoli tako zdravilna in hkrati okusna, si jo privoščite brez slabe vesti! 🙂

Viri:
http://www.telegraph.co.uk/health-fitness/nutrition/chocolate-10-health-reasons-you-should-eat-more-of-it/