Da je spanec dragocen, se zavedajo vsi mladi starši. Nekateri se z neprespanimi nočmi srečujejo le nekaj tednov, drugi pa več mesecev ali celo let. Njihov nočni počitek je namreč tesno povezan s kvaliteto spanca njihovega potomca. Na novorojenčkovo spanje vpliva mnogo dejavnikov. Eden izmed manj znanih kratilcev otroškega spanca pa je tako imenovani “Moro” refleks.

Kaj je Moro refleks?

Moro refleks se pojavlja tako v stanju budnosti kot spanja in poteka v dveh delih. Dojenček najprej doživi občutek, ki še najbolj spominja na občutek padanja, ter refleksno dvigne in iztegne roke ter “potrese” z njimi. Nato pa roke in noge potegne bližje k telesu v blag položaj fetusa.

To je popolnoma normalen, refleksen odziv na neprijetne dražljaje iz okolja, katerega funkcija je samozaščita novorojenčka v prvih mesecih življenja. Ker se novorojenčki še ne zavedajo vzrokov in posledic, Moro refleks deluje kot odziv na nenadne in obsežne dražljaje, ki jih zaznavajo njihova čutila. Ko dojenček zazna neprijeten dražljaj iz okolice, najprej refleksno iztegne roke in noge ter se nato poskuša zaščiti tako, da se oprime in pritegne k mami ali predmetu v njegovi bližini, da bi s tem preprečil padec. Moro refleks je torej popolnoma normalen in celo ključen del dojenčkovega razvoja. Njegova odsotnost pa je lahko znak težav v novorojenčkovem živčnem sistemu in razlog za obisk pediatra.

Moro refleks in spanje

Kljub temu, da je Moro refleks del normalnega razvoja dojenčka, pa lahko dojenčkom, in posledično njihovim staršem, povzroči precej preglavic. Ko se dojenček prestraši, se namreč prebudi in prične neutolažljivo jokati. Ker je ob rojstvu živčni sistem še vedno v razvijanju, pa se dojenčki do starosti štirih ali šestih mesecev z lahkoto prestrašijo ob dražljajih iz okolja. Moro refleks lahko tako sproži vsaka nenadna sprememba v dražljajih iz okolja, ki jih novorojenček zaznava s čutili.

Obstaja več sprožilcev refleksa, najpogostejši pa so:

  • glasen zvok,
  • nenaden dotik,
  • nenadna in močna sprememba v intezivnosti svetlobe,
  • vsak dogodek, zaradi katerega se dojenček znajde izven ravnotežja – npr. sprememba v višini ko ga položimo v zibelko.

Popolnoma miren, speči dojenček se tako lahko ponoči brez opozorila prebudi in se nato s težavo umiri ter ponovno zaspi. To pa vodi v mnoge neprespane noči.

Kako izboljšati spanje vašega dojenčka?

Raziskave so pokazale, da se dojenčki, po tem ko doživijo Morov refleks, hitreje pomirijo oz. se sploh ne prebudijo popolnoma, če ob iztegu rok in nog naletijo na upor.

Spalni pajacek Zipadee-Zip poskrbi prav za ta upor. Oblika morske zvezde omogoča dojenčkom in malčkom prosto gibanje, hkrati pa poskrbi za upor ob iztegu okončin, ki spominja na tistega v maternici. Zaradi tega upora se dojenčki ob doživetju Morovega refleksa hitreje pomirijo ali se sploh ne prebudijo. Zipadee-Zip tako skrbi za trdnejši spanec dojenčkov in posledično njihovih staršev.
Poleg tega ima spalni pajacek Zipadee-Zip tudi druge prednosti. Zašiti rokavi onemogočajo dojenčkom praskanje po svojem obrazu, oblika morske zvezde pa malčkom omogoča prosto gibanje, ki ga večina spalnih vreč otežuje, hkrati pa ohranja udobnost in občutek varnosti.

Viri:
nestedbean.com,
www.romper.com in
sleepingbaby.com
Foto: sleepingbaby.com