Splošno prepričanje je, da HIV izvira iz Demokratične republike Kongo. Pojavil naj bi se okrog leta 1920, ko je prešel iz šimpanzov na ljudi. Do leta 1980 ni podatkov o številu ljudi, ki so zboleli in umrli za AIDS-om. Virus HIV takrat namreč še ni bil prepoznaven, okužbe z njim pa niso spremljali opazni znaki in simptomi.

Posamezni primeri so bili sicer dokumentirani že pred letom 1970, vendar podatki, ki jih imamo na voljo kažejo, da se je epidemija pričela na sredini 70-tih let prejšnjega stoletja. Do leta 1980 je bil virus HIV najverjetneje prisoten na vseh celinah, okuženih pa je bilo med 100,000 in 300,000 ljudi.

Osemdeseta

Leta 1981 so pri petih mladih homoseksualcih iz Los Angelesa, ki so bili sicer dobrega zdravja, odkrili redko infekcijo pljuč, imenovano Pneumocystis carnii pneumonia (PCP). V New Yorku in Kaliforniji pa so v istem obdobju poročali o skupini moških z nenavadno agresivno obliko raka imenovanega Kaposi’s Sarcoma. Do konca leta 1981 so zabeležili 270 primerov hudih imunskih deficitov pri homoseksualnih moških – 121 jih je umrlo.

Zaradi pojavljanja imunskih deficitov med homoseksualnimi moškimi so leta 1982 sklenili, da gre za spolno prenosljivo bolezen, ki so jo sprva imenovali gay-related immune deficiency – GRID (slov. s homoseksualnostjo povezan imunski deficit). Po tem, ko so začeli za boleznijo obolevati tudi ljudje s hemofilijo, pa je septembra istega leta CDC (Centers for Disease Control and Prevention) prvič uporabil izraz AIDS (acquired immune deficiency syndrome).

Leta 1984 je the National Cancer Institute oznanil, da so odkrili vzrok AIDS-a – virus HIV. Ustvarili so krvno preiskavo za preučevanje virusa v upanju, da bodo v roku dveh let razvili cepivo.

Leta 1985 je AIDS postajal vse bolj medijsko prisoten. Odmeven je bil primer ameriškega najstnika, Ryana Whitea, ki je zbolel za AIDS-om zaradi okuženih krvnih produktov s katerimi je zdravil svojo hemofilijo. Zaradi strahu, da bi se virus razširil med njegovimi sošolci, so mu prepovedali vstop v šolo. Poleg tega je istega leta zaradi AIDS-a umrl Rock Hudson, ki je bil prva zvezdniška žrtev bolezni. Po smrti je namenil četrt milijona dolarjev ustanovitvi Ameriške fundacije za raziskovanje AIDS-a (the American Foundation for AIDS Research – amfAR).

Leta 1987 je FDA (Food and Drug Administration) odobrila prvo zdravilo za virus HIV, imenovano AZT. Leto kasneje (1988) pa je organizacija WHO (World Health Organization) razglasila 1. december za svetovni dan AIDS-a.

Devetdeseta

Aprila 1990 je, pri komaj 18-tih letih, zaradi AIDS-a umrl Ryan White. Leta 1991 pa se je pričel projekt rdeče pentlje (angl. the Red Ribbon Project), katerega namen je bil ustvariti simbol, ki izkazuje sočutje do ljudi, ki živijo s HIV-om in do njihovih bližnjih. Rdeča pentlja je tako postala mednarodni simbol ozaveščanja o AIDS-u.

7. novembra 1991 je profesionalni košarkar Earvin (Magic) Johnson naznanil, da je zbolel za virusom HIV ter se upokojil od svoje športne kariere z namenom, da mlade ljudi poduči o virusu. Njegova izjava je pripomogla k razbijanju, tedaj zelo zakoreninjenega, stereotipa o HIV-u kot bolezni, ki prizadene le homoseksualce. Nekaj tednov za tem je svojo bolezen javno oznanil tudi pevec skupine Queen, Freddie Mercury, ki je AIDS-u podlegel že naslednji dan.

Leta 1993 je AIDS postal glavni vzrok smrti Američanov starih med 25 in 44 let. Istega leta pa je  AIDS doživel tudi več uspešnih umetniških upodobitev. Premiero je doživel prvi Hollywoodski film o AIDS-u, Philadelphia, s Tomom Hanksom v vlogi homoseksualnega moškega, ki zboli za AIDS-om, za katero je prejel Oskarja. Gledališka igra Angels in America, Tonya Kushnerja, pa je osvojila nagrado Tony za najboljšo gledališko igro ter Pulitzerjevo nagrado za najboljšo dramo.

Leta 1995 je FDA odobrila mešanico HIV zdravil imenovano visoko aktivna protiretrovirusna terapija (angl. highly active antiretroviral therapy) ali HAART. Po vključitvi v klinično prakso je HAART, v državah, ki so si jo lahko privoščile, povzročila takojšnje zmanjšanje z AIDS-om povezanih smrti za kar 60 do 80 %. Leta 1997 pa je FDA odobrila zdravilo Combivir, ki je združila zdravila za zdravljenje virusa v eno tableto, kar je olajšalo medikamentozno zdravljenje obolelih za virusom HIV.

Danes

Leta 2016 je dobrodelna organizacija AVERT praznovala 30. obletnico delovanja. Že od samega začetka epidemije nudijo informacije o virusu HIV in AIDS-u, saj verjamejo, da je prav znanje in ozaveščanje o virusu najboljše orožje v preprečevanju novih okužb in boju proti tej hudi bolezni, s katero danes živi 33,000,000 ljudi.

 

Vira: avert.org in
everydayhealth.com