Izraz Movember je sestavljen iz angleške besede moustache (po slovensko brki) in imena meseca novembra. Celoten mesec november je namreč namenjen ozaveščanju o problematiki raka na prostati in drugih zdravstvenih težav, ki pestijo moške; moški pa svojo podporo pokažejo tako, da si novembra ne brijejo brkov.

Movember se je pričel v Avstraliji leta 2003 z dvema prijateljema, ki sta želela obuditi brke in jih ponovno narediti modne. Temu sta dodala še dobrodelno noto in nastalo je svetovno znano gibanje Movember.

Z brki kot identiteto gibanja, sta se prijatelja leto kasneje odločila ustanoviti dobrodelno organizacijo The Movember Foundation. Kljub temu, da je Movember prvotno ozaveščal zgolj o problematiki raka na prostati, fundacija pa je zbran denar namenjala zgolj avstralski organizaciji za boj proti raku na prostati, pa danes to gibanje ozavešča o moških zdravstvenih težavah na splošno, njihova zbrana sredstva pa potujejo v organizacije po celem svetu. Fundacija je od nastanka do danes zbrala že več kot 710 milijonov dolarjev s sodelujočimi državami iz celega sveta. S tem pa je postala tudi ena izmed najbolj priznanih dobrodelnih organizacij na svetu.

S časoma so se gibanju pridružile tudi ženske, ki lahko svojo podporo Movembru pokažete s kosom oblačila ali modnim dodatkom na katerem so brki – ali pa zgolj s tem, da vsaj za en mesec na leto sprejmete brke na partnerjevem obrazu.

Letos smo se v Centru Sana odločili, da se pridružimo svetovnemu gibanju Movember in pomagamo ozaveščati o raku na prostati in drugih zdravstvenih težavah, ki pestijo moške. V tem duhu smo na vseh naših lokacijah pripravili poseben 5% popust za naše brkate kupce. Vsem, ki brkov ne želijo ali jih ne morejo nositi, pa podarjamo brkate priponke pri vsakem nakupu nad 10€.

Izkažite podporo, ozaveščajte, pomagajte!